Bijna €100.000,- aan openstaande boetes weg gewerkt!

RDW kilometerregistratie 620x360Op 19 augustus 2015, ontmoette ik Michel. Hij kwam aanlopen met een doos onder zijn armen met daarin zo'n 60 bekeuringen. Michel was ten einde raad en hoopte dat ik hem zou kunnen helpen. Tijdens de intake, legde hij uit  dat hij in het bezit was van zo'n 30 oude bromfietsen, die al meer dan 25 jaar onaangeroerd in een opstal stonden.  Vanaf 2005 schorste hij netjes ieder jaar de kentekens van deze bromfietsen, zodat deze niet hoefde te voldoen aan de verzekeringsplicht. Echter begin vorig jaar ging het mis. 

De postbode wilde 30 kentekencards bij Michel thuis bezorgen, maar de brievenbus bleek te zijn gestolen. Dus conform procedure werd alles weer geretourneerd naar de RDW. Hierdoor was Michel niet in staat om de kentekens op tijd te schorsen. Michel ontving 30 bekeuringen a €337,- wat hij natuurlijk niet kon betalen. Vervolgens werd dit 30 x €502,- en 30 x €997,- + deurwaarderskosten. De deurwaarder klopte uiteindelijk bij hem aan met een bedrag van ruim €30.000,-.

Vervolgens ging Michel verhuizen, je krijgt dan weer nieuwe codes, maar ook deze heeft Michel nooit ontvangen. En wederom ontving Michel 30 bekeuringen, die uiteindelijk verantwoordelijk waren voor het zelfde bedrag, dus 2x €30.000,-. Michel was gedwongen om een regeling met de deurwaarder te treffen. Het maandelijks af te lossen bedrag ging zijn bestedingsvermogen ver te boven. Dan moet Michel weer schorsen, maar heeft gewoon geen cent meer en is er financieel niet meer toe in staat. Dus wederom 30 bekeuringen. Daarnaast bezit Michel ook nog een 20tal oude auto's, waarmee hetzelfde gebeurde. In totaal bijna €100.000,- aan openstaande boetes.

In mijn optiek klopt in deze de wetgeving niet. Je bent strafbaar als je met een motorrijtuig je op de openbare weg bevind terwijl dit motorrijtuig niet is verzekerd. In Nederland is dit zo ingeregeld dat als je een kenteken niet schorst, je automatisch bekeurd wordt voor het niet voldoen aan de verzekeringsplicht. Dat jouw motorrijtuig zich helemaal niet op de openbare weg bevind is niet van belang. Wat heeft Michel in deze nu fout gedaan? Tot twee keer toe kon hij er niets aan doen, die post wordt niet persoonlijk overhandigd en daar kan dus wat mee gebeuren. De 3e keer had hij wellicht beter geld kunnen lenen, maar dat moet dan ook nog maar lukken. Michel heeft geen bank beroofd, hij heeft ook geen ander misdrijf gepleegd en toch was zijn straf vele malen groter dan criminelen die bijv. inbreken. Naast de geldboete dreigde ook een gijzeling, die in principe oneindig was omdat Michel de boetes gewoon niet kon betalen. 

Ik ben vervolgens in de pen geklommen (op het toetsenbord gaan zitten). Eerst heb ik een verzoekschrift ingediend bij de 2e kamer (Commissie van Verzoekschriften van de Tweede Kamer) om te proberen de politiek in beweging te krijgen. Dit is niet gelukt. Vervolgens heb ik een brief geschreven aan de directeur van het CJIB / RDW / OM. Na weken mailen, bellen, overleg plegen, kwam ik in contact met een medewerker van de RDW, die door de directeur als eigenaar werd aangewezen van Michel zijn probleem. Dit resulteerde in een overleg op 10 november met alle partijen, incl. de belastingdienst. Tijdens dit overleg is besloten om alle boetes te annuleren. Hun motivering was dat Michel voorheen altijd alle kentekens netjes op tijd schorste en dat hem zelf geen schuld betrof. Oftewel, Michel kan weer verder met zijn leven. 

 

Contact

Vul het contactformulier zo compleet
mogelijk in of bel Karin Reuvers
om een afspraak te maken.

06-229 229 70

Algemene voorwaarden

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Antispam
Invalid Input