Huisuitzetting Voorkomen

Een ouder echtpaar was in het bezit van een grote woonboerderij in de voormalige gemeente Vlist. Deze boerderij was oud en koud en zij besloten om te gaan wonen in de naast gelegen verbouwde schuur. Na enige tijd met veel plezier hier gewoond te hebben, kwam er een koper voor de leegstaande boerderij. Door de boerderij met een stuk grond te verkopen hadden deze mensen letterlijk en figuurlijk hun schaapjes op het droge. Zij hadden er echter niet bij stil gestaan dat zij met de verkoop van de boerderij, zelf geen recht meer hadden op een huisnummer en dus illegaal de schuur bewoonden. Dit was de gemeente ter ore gekomen en deze ondernamen actie. 

Eerst kwam er een ambtenaar die foto's nam van de bestaande situatie, incl. hoe het pand er van binnen uit zag. Daarna volgende brieven dat er sprake was van illegale bewoning. Op last van allerlei dwangsommen moest de serre worden afgebroken; dakkapel worden gedemonteerd; keuken en badkamer uit de schuur worden gesloopt. 

Het echtpaar had een zware tijd, zij sliepen slecht en wisten op een gegeven moment niet meer hoe verder. De man had al last van een zwak hart (kastje in zijn borst) en de vrouw was van nature snel zenuwachtig. Zij konden niet meer genieten van hun prachtige plek en waren enkel en alleen nog bezig met het gevecht tegen de gemeente. De brieven werden steeds grimmiger en het werd duidelijk dat dit helemaal de verkeerde kant op ging. 

Het verhaal van deze mensen ging mij aan het hart en ik ben gaan googelen hoe daar in den lande mee om werd gegaan. Ik vond een soorgelijke casus in Brabant, waar de betreffende gemeente de illegale situatie had omgezet in een mantelzorg woning. 

Ik wist dat er al sprake was van mantelzorg door de buren. Toeval wilde dat de wetgeving in de gemeente Vlist vanaf 1 november jl was gewijzigd, waardoor er meer mogelijk was t.a.v. mantelzorg woningen. In overleg met de bewoners en de buurman, een afspraak gemaakt met de gemeente en gesproken met de twee betrokken ambtenaren. Het was mij al snel duidelijk dat deze mensen ook met de hele situatie in hun maag zaten. Zij hadden het recht geheel aan hun kant, maar stonden er ook niet om te springen om oudere mensen uit hun huis te zetten. Het was echter lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

In samenspraak met de mantelzorger werden er 3 voorstellen neergelegd. Nadat er een verklaring van mantelzorg kon worden overlegd, werd door de gemeente besloten dat deze mensen voldeden aan de nieuwe wetgeving en dat er geen sprake meer was van illegale bewoning. 

 

 

Contact

Vul het contactformulier zo compleet
mogelijk in of bel Karin Reuvers
om een afspraak te maken.

06-229 229 70

Algemene voorwaarden

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Antispam
Invalid Input